Etusivulle
Sähköauto latauksessa

Ovatko yhteiskäyttöautot tulevaisuutta?

Jopa 85,1 % Porin YH-Asuntojen kyselyyn vastanneista kertoo olevansa kiinnostunut käyttämään taloyhtiön yhteiskäyttöautoa, jos sellainen mahdollisuus tarjottaisiin. Samaiseen kyselyyn vastanneista yli 40 % on harkinnut omasta autosta luopumista.

Omistusautoa ekologisempi ja ekonomisempi yhteiskäyttöauto tekee vahvasti tuloaan. Porin YH-Asunnot kartoittivat asukkaidensa kiinnostusta yhteiskäyttöautoon kesäkuussa kyselyllä, johon vastasi 154 henkilöä. Lähes 90 % vastaajista olisi kiinnostunut kokeilemaan yhteiskäyttöautoa, mikäli heille tarjottaisiin siihen mahdollisuus. Sopiva tuntihinta auton käytölle oli vastanneiden mielestä 5–10 euron välillä.

Mikä on yhteiskäyttöauto?

Yhteiskäyttöautolla tarkoitetaan autoa, jonka omistaa jokin yhteisö tai yritys ja joka on sen jäsenten tai asiakkaiden yhteiskäytössä. Yritys tai yhteisö huolehtii tällöin auton vakuutuksista, veroista ja huolloista. Käyttäjän vastuulle jää ainoastaan ajamisesta maksaminen. Yhteiskäyttöautot myös vapauttavat katutiloja, kun parkkipaikkoja ei enää samassa määrin tarvita. Autoa käytetään puhelimeen ladatun äpin avulla.

Onko yhteiskäyttöauto omistusautoa halvempi?

Yliaktuaari Matti Kokkonen Tilastokeskuksesta on tutkinut Manner-Suomalaisten ajotottumuksia ja kirjoittaa artikkelissaan, että vuoden 2020 aikana ajettiin keskimäärin 13 600 kilometriä. Se tarkoittaisi hänen mukaansa sitä, että autot ovat aktiivisessa käytössä ainoastaan 10 % vuodesta. Saksassa, yhteiskäyttöautoilun edelläkävijämaassa, tehty tutkimus tukee Kokkosen havaintoja. Taneli Vaskelainen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta kertookin, että yhteiskäyttöauto on edullisempi kuin omistusauto jopa 40 %:lle saksalaisia autoilijoita, sillä heidän vuosittaiset ajokilometrinsä ovat alle 10.000. Porin YH-Asuntojen kyselyssä puolet vastanneista kertoi käyttävänsä autoa viikoittain tai lähes viikoittain. Alle kolmasosa koki tarvitsevansa autoa päivittäin.

Edullisempi, järkevämpi ja kestävämpi yhteiskäyttöauto

Yhteiskäyttöauto on otettu onnistuneesti käyttöön mm. Helsingin Kalasatamassa, ja asukkaat kokevat sen erittäin miellyttävänä lisäbonuksena taloyhtiön palveluihin. Yhteiskäyttöauton käytössä kiitosta keräävät erityisesti varaamisen ja käytön helppous, sähköauton ympäristöystävällisyys sekä palvelun vaivattomuus omistusautoon verrattuna. Autoa käytetään enimmäkseen lyhyihin matkoihin, kuten kyläilyyn ja harrastuksissa käyntiin. Porin YH-Asuntojen kyselyssä enemmistö ilmoitti käyttävänsä tällä hetkellä omaa autoaan pitkälti samoihin matkoihin. Onkin odotettavaa, että yhteiskäyttöautot entisestään lisääntyvät, sillä niiden käyttö on edullisempi, järkevämpi ja kestävämpi valinta autoa satunnaisesti tarvitseville.

”Näemme kyselyn tulokset varsin positiivisina ja kiinnostavina. Aiomme seurata asiaa aktiivisesti ja miettiä miten jatkamme tästä eteenpäin.”, kommentoi Porin YH-Asuntojen toimitusjohtaja Ilkka Träskelin.