Etusivulle
Nainen etätöissä kuvituskuva

Tietoa asumisesta Porin YH-asunnoilla

Täältä löydät hyödyllistä tietoa asunnon hoidosta ja käytännön asioista, jotka tukevat sinun ja jokaisen asukkaamme viihtyvyyttä. Autamme mielellämme, mikäli sinulla on kysyttää esimerkiksi autopaikoista, saunavuoroista, avaimista tai muusta asumiseen liittyvästä asiasta. Mukavaa, että olet asukkaamme.

Tietoa asumisesta

Kotivakuutus 

Pyydämme asukkaitamme ottamaan kotivakuutuksen vastuuvakuutuksella ja toimittamaan siitä todistuksen meille.

Pysäköinti ja autopaikat 

Pysäköinti on sallittua erikseen merkityillä paikoilla. Vieraspaikat on tarkoitettu vain väliaikaista pysäköintiä varten. Kysy vapaita autopaikkoja toimistoltamme! 

Lemmikit  

Lemmikkieläimet ovat tervetulleita lähes kaikkiin vuokra-asuntoihimme. Huolehdi kuitenkin, ettei lemmikkisi aiheuta häiriötä muille asukkaille tai vahingoita asuntoa tai yleisiä tiloja. Pidä lemmikkisi kytkettynä pihalla ja korjaa aina lemmikkisi jätökset. 

Opiskelijakohteissa lemmikit ovat sallittuja vain Peräsimentie 1:ssä.

Annankatu 8, Karjapiha 8 A ja B sekä Otavankatu 8 B-talossa on lemmikkieläinkielto.

Tupakointi  

Tupakointi on kiellettyä kaikissa asuinkiinteistön tiloissa. 

 Kiinteistöhuolto 

Kiinteistönhuollon tehtäviin kuuluvat korjaus- ja huoltotyöt sekä piha-alueiden kunnossapito. Jos havaitset korjaamista vaativan vian, ota yhteyttä kiinteistöhuoltoon. Ovenavausmaksu toimistoaikojen (klo 7-15) jälkeen on noin 100 euroa. Veloitus vuorokauden ajan mukaan. (1.1.2023->).

 Isännöinti 

Isännöitsijä huolehtii taloyhtiön toiminnasta ja arjen sujumisesta. Isännöintiin voit ottaa yhteyttä esimerkiksi jos haluat tehdä asunnossa pintaremonttia, havaitset ilkivaltaa tai haluat ilmoittaa naapurin häiritsevästä elämästä.  

 Ilmanvaihto 

Ilmanvaihdon tulee olla kodeissa aina päällä, jotta ilma vaihtuu riittävästi. Koneellinen ilmanvaihto riittää yleensä tuuletukseen, mutta tarvittaessa voit myös tuulettaa huoneet nopealla ristivedolla. Muista myös pestä keittiön liesikuvun rasvasuodatin säännöllisesti vedellä ja astianpesuaineella. 

Lämmitys 

Terveellinen ja energiataloudellinen huonelämpötila on oleskelutiloissa 21 °C ja makuuhuoneessa 18–20 °C. Asukas voi säätää huonelämpötilaa itse patterin termostaatista. Pattereita ei tule peittää verhoilla tai isoilla huonekaluilla. Ikkuna- ja ovitiivisteiden kunto kannattaa tarkistaa vuosittain. 

Vesilaitteet, viemärit ja lattiakaivot 

Puhdista säännöllisesti kylpyhuoneen lattiakaivot sekä pesualtaan hajulukko. Vuotavasta wc-pytystä, hanasta tai viemäriputkesta tulee ilmoittaa heti huoltoyhtiöön.  

Jos viemäri menee täysin tukkoon, ilmoita siitä heti kiinteistöhuoltoon. Älä huuhdo tai laita viemäreihin mitään sellaista, mikä ei hajoa vedessä. Esimerkiksi rasvat tai kahvinporot kuuluvat biojätteeseen. Siteet, tamponit, vanupuikot ja vanulaput, hammaslangat sekä myös kissanhiekat kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen. Asukas maksaa itse aiheuttamansa viemäritukoksen avaamisen. 

 Kylpyhuone ja sauna 

Suihkun jälkeen lattia tulee kuivata kuivauslastalla ja varmistaa riittävä ilmanvaihto kylpyhuoneessa. Myös lattiakaivo tulee puhdistaa säännöllisesti. Saunaa on hyvä pitää päällä vielä hetki saunomisen jälkeen, jotta sauna kuivuu. Tarkkaile tiivistesilikonien kuntoa ja kulumista kylpyhuoneessa ja ilmoita niistä tarvittaessa huoltoyhtiöön. 

Parveke 

Parveke on tarkoitettu oleskeluun eikä varastotilaksi. Grillaaminen parvekkeella on sallittua vain sähkögrillillä ja siten, ettei se häiritse muita talon asukkaita. Asukkaan tulee huomioida paloturvallisuusmääräykset. 

Asuntopiha (rivitalo)

Asukkaan tulee huolehtia omasta asuntopihastaan. Asuntopihalla saa käyttää sähkö- tai kaasugrilliä, kun siitä ei aiheudu haittaa muille asukkaille. Asukkaan tulee huomioida paloturvallisuusmääräykset. Asuntopihan muutostöihin on aina pyydettävä lupa isännöitsijältä etukäteen. 

Jätteiden kierrätys 

Jätteiden lajittelu ja kierrättäminen säästää luontoa ja kukkaroa. Polttokelpoinen jäte vähenee, kun lajittelet lasipakkaukset, metallin, paperin, kartonkipakkaukset, muovipakkaukset ja biojätteen niille kuuluviin jäteastioihin. Sähkölaiteromu ja vaarallinen jäte kuuluvat niille tarkoitettuihin virallisiin vastaanottopaikkoihin.  

Yhteiset tilat 

Ohjeet pesutuvan käyttöön löytyvät pesutuvan seinältä. Mattoja ei saa pestä tavallisessa pesukoneessa. Kuivunut pyykki tulee hakea kuivaushuoneesta mahdollisimman pian, jotta seuraava asukas voi hyödyntää sitä. 

Tavaroita ei saa pelastuslain nojalla säilyttää rappu- kellari- tai vinttikäytävillä. Yleisissä tiloissa tai irtaimistovarastoissa ei saa säilyttää palavia nesteitä tai kaasuja.  

Ulko-ovet pidetään lukossa öisin. Yöaikaan asukkaiden tulee huolehtia siitä, että ovi sulkeutuu heidän jälkeensä.  

Asukkaan ja vuokranantajat vastuut  

Normaalista kulumisesta aiheutuvat kiinteistön korjaus- ja huoltotyöt kuuluvat vuokranantajalle. Asukkaan tai hänen vieraansa (tai lemmikkinsä) aiheuttamat korjaustyöt sen sijaan kuuluvat vuokralaiselle. Myös asukkaan itse hankkimista lisävarusteista aiheutuvat työt ovat vuokralaisen vastuulla. 

Nainen ja kissa kotona kuvituskuva

Etsi oman asuintalosi yhteystiedot

Tarvitsetko oman asuintalosi kiinteistöhuollon tai isännöitsijän yhteystietoja? Kiinteistöhuolto palvelee sinua kaikissa korjaus- ja huoltotehtävissä sekä esimerkiksi oven avaamisessa. Isännöitsijältä voit kysyä pintaremonteista, ilmoittaa lapsen syntymästä tai tehdä asumishäiriöilmoituksen.